Mexická sochařka Rebeca Huerta představuje „Sweet delight“ v Praze

Mexická sochařka Rebeca Huerta dnes v Praze představila svou kolekci taveného skla „Sweet delight“, během večera, který měl také na pozadí hudbu a gastronomii Severní Ameriky.

Výstava sochařky bude otevřena až do konce srpna v hotelu Hoffmeister, na úpatí hradu.

Huerta, která pracuje v České republice již šest let, uznává, že technika formy foukaného skla, vynalezená v roce 1952 v severních Čechách, konkrétně v Železném Brodě, „je to jediné místo, kde se může dělat“.

Bylo to v důsledku státního projektu v tehdejším socialistickém Československu, orintovaném na tavení velkého množství skla pro architektonické účely.

Pro mladou umělkyni, narozenou v roce 1982, jenž vystudovala Instituto v Allende (Guanajuato, Mexiko), to znamenalo „velkou technickou výzvu, protože spolupracuje s továrnami,“ se kterými se ji podařilo „integrovat mé pojetí sochy s nezbytnými postupy“.

Přesto připouští, že její umění nic neztratilo, nýbrž „byla jsem náladová a nepřizpůsobila jsem se skoro v ničem“.

Přiznává také, že pro své návrhy zcela ignoruje počítač.

Co se týče její profesní motivace chce Huerta vidět v umění způsob, jak probudit svědomí soucitu.

„Ctnost soucitu je snadno zapomínána a je málo pěstována(…), chci, přes krásu, probudit soucit s ostatními lidmi“, potvrzuje.

V místě, kde má ateliér, byla umělkyně svědkem pádu některých místních průmyslových podniků, takže mnoho lidí „zůstalo bez naděje a krásy, a zacházení jedněch s druhými je složité“.

Cítí se také zavázána filozofovi z Málagy María Zambranovi, žáku Josého Ortega y Gasset.

Hudba a gastronomie

Večer byl doprovázen mexickým zpěvem a typickými mexickými pokrmy z této země, jako ceviche, tacos z hovězího a chorizo, mole, domácí tortily, mimo jiné připravené pod dohledem „šéfa“ maxičana Flavia Viveros.

Byl to první start, iniciativa českého podnikatele s pivem s výtažky z kaktusu Nopal, jenž je také používán na výrobu chleba.

Mezi exotickými nápoji figurovala Horchata z rýže, Voda z Jamajky a Citrónová voda, udělaná v mexickém stylu.

07. 06. 2012

Mluv o tom: